Kramers Hongaarse zuurkool stamppot

30 min
Icon metro-spoon-fork
4 pers.

Over het recept

Benieuwd naar een Hongaarse manier van zuurkool? Kramers Hongaarse zuurkool met tomatenpuree, karwijzaad en ontbijtspek geeft een verrassend verrijkende smaak!

Ingrediënten

1 kilo kruimige aardappelen, geschild en gehalveerd
750 gram zuurkool
1 gele ui
1 rode punt paprika
1 teen verse knoflook
1 el paprikapoeder (mild)
1 el karwijzaad
70 gram tomatenpuree
300 gram kippenbouillon
50 ml water
200 gram ontbijtspek
100 ml volle melk
25 gram ongezouten roomboter
½ tl nootmuskaat
10 gram verse bladpeterselie
naar smaak Peper en zout

Bereiding

  • Verzamel alle ingrediënten.
  • Doe de aardappelen in een pan met een snuf zout. Kook de aardappelen gaar in ruim kokend water, gedurende 15-20 minuten. De aardappelen zijn gaar als je er met een vork doorheen kunt prikken.
  • Verwijder je de schil en snipper je de ui. Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijst. Snijd vervolgens in kleine stukjes. Verwijder het velletje van de verse knoflook en snijd de knoflook fijn.
  • Maak de bouillon. Los hiervoor een bouillonblokje op in 300 ml kokend water.
  • Verwarm olie in een pan en voeg de ui toe. Bak tot deze glazig wordt. Voeg dan paprika, knoflook, tomatenpuree, paprikapoeder, karwijzaad en een scheut water toe. Meng goed en verwarm.
  • Voeg vervolgens de zuurkool toe en meng het geheel.
  • Schenk de bouillon bij de rest van de ingrediënten in de pan. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat sudderen, gedurende 15 minuten.
  • Bak de ontbijtspek in de pan. Hak de peterselie fijn.
  • Zodra de aardappelen klaar zijn, giet je ze af. Voeg de melk, boter en nootmuskaat toe. Maak het geheel tot een puree. Gebruik hiervoor een pureestamper. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Serveer de aardappelpuree met de Hongaarse zuurkool, ontbijtspek en maak af met peterselie.